*

Mikko Alatalo

Kaikki blogit puheenaiheesta Keskittämispolitiikka

Kuusamo ja Koillismaa maakuntapaitsioon

 

On kohtalon ivaa, että maan yhdessä keskustalaisimmista maakunnista – Pohjois-Pohjanmaalla – ollaan päätymässä maakuntauudistuksen kautta tilanteeseen, missä maaseutukuntien kepu-valta ollaan vetämässä itse ja omatoimisesti viemäriin yksinomaan Oulun hyväksi.

Helsingin Sanomien 6.5. julkistama selvitys osoittaa kouriintuntuvasti todeksi sen Kortesalmen jo aika päiviä sitten esittämän ennakoinnin, että päätösvalta karkaa sinne, minne väestökin pakkautuu.

Maakuntauudistus on taantumus

 

Palvelujen heikennykset ja kustannusten korotukset naamioidaan yleisesti uudistusnimikkeen savuverhon suojiin. Mitä suuremmat ne ovat, sen vallankumouksellisempina nämä ”uudistukset” markkinoidaan. Tästä pääsäännöstä maakuntauudistus ja sote-ratkaisu eivät tee poikkeusta. Maakuntauudistuspakettia sote-osioineen voidaan kutsua paremminkin taantumuksiksi.

Hajatelmia Ylen Maalla vai kaupungissa? - kyselystä

Yle uutisoi Taloustutkimuksella teettämää kyselyään, siitä missä suomalaiset ja täällä asuvat haluavat asua, jos saisivat valita, eikä työt saati raha rajoittaisi. 30% halusi asua maaseudun haja-asutusalueella. Pikkukaupungin tai taajaman valitsisi 28%. Eli maaseudun väljyys on valtaosan asumisvalinta ainakin tämän kyselyn perusteella. 

 

Haaste keskittämispolitiikan kannattajille

Hajautettu yhteiskunta tarkoittaa, että peruspalvelut ovat saatavilla koko maassa ja että perusinfrastruktuurista huolehditaan tasapuolisesti. Keskitetty yhteiskunta tarkoittaa, että peruspalveluita ei ole saatavissa joka puolella maata eikä perusinfrastruktuuria ylläpidetä joka puolella, vaan nämä keskitetään kaupunkikeskuksiin. Kaupungistumisella taas tarkoitetaan ilmiötä, jossa kaupungeissa asuvan väestön osuus kokonaiväestöstä kasvaa.

Säilytetään Suomi asuttuna ja pulinat pois

Ehkä järjettömintä politiikkaa pitkään aikaan ovat jälleen  henkiin heränneet puheet asutuksen ja ihmisten keskittämisestä vain muutamaan osaan Suomea.

 Pääministeri Juha Sipilän mukaan koko maan pitäminen asuttuna on täysin mahdollista, mutta hänen huutoonsa vastattiin nopeasti väitteillä asian olevan vähintäinkin päinvastoin.

Miksi meille syntyy lynkkauskulttuuri? Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa

Viime aikoina olemme saaneet lukea median tekemistä kyselyistä, että kansalaistemme turvallisuuden tunne on vakavassa kriisissä. Kansa ei luota enää poliisivoimien resurssien riittävyyteen, tuomiovallan tuomioihin eikä armeijan maanpuolustuskykyyn. Miten näin on päässyt tapahtumaan? Artikkelisarjassa ensimmäisenä poliisivoimat.

Poliisivoimien ongelmat:

Käräjillä nähdään

Viime vaalikauden keskittämis- ja alasajolinja näyttää kantavan yli vahdin vaihdon. Yhtenä perintönä oikeusministeriö on pyytänyt kunnilta lausuntoja käräjäoikeusverkoston kehittämisestä. Vaikuttaa kuitenkin sillä, että kehittämisen taakse on verhottu aie karsia käräjäoikeuksia rankalla kädellä.

Pitääkö Sastamalakin tyhjentää?

Kokoomuksen Arto Satonen oli (AL 26.3.) innoissaan muuttoliikkeestä ja Tampereen kasvattamisesta. Itse en valitettavasti usko Tampereen paisuttamisen heijastusvaikutukseen, paitsi ehkä kehyskuntiin. Esim. Sastamala on liian kaukana Tampereen auringonsäteistä. Siksi en ymmärrä, että sieltä päin kotoisin oleva kansanedustaja haluaa tyhjentää kotiseutunsa ihmisistä.

Enemmänkin yhdyn Aamulehden pääkirjoituksen näkemykseen: ”moni muuttaa reuna-alueilta Tampereelle työpaikan toivossa – ja vetää vesiperän.” Työttömiäkö me haluamme tänne lisää?

Poliisit ja pandat keskittämispolitiikan uhreina

Televisiokanava Foxin 36-osainen suursarja Lapin poliisit alkaa maaliskuussa. Sarjaa on kuvattu viime vuonna ympäri Lappia, mutta lappilaisten harmiksi se ei tule näkymään meillä, sillä Fox on siirtynyt kanavapakettiin, jonka näkyvyys rajoittuu käytännössä Oulu–Kuusamo-linjalle.

Vaalikuume ja keskittäminen

On odotettu räväkkää vaaliavausta, mutta Soini pidättelee vedoten vihapuheisiin ja Sipilän perheessä sattui ikävä kuolemaan johtanut tapaus. Kokoomuskin pidättelee, vaikka nyt on etsikkoaika. Vaalien avauksesta tulee lyhyt ja kuuma, kun kaikki neljä puoluetta havittelevat pääministerin pallia. Vain yhdelle se suodaan, ja gallupjohdossa on Keskusta. Onko se tavoittamattomassa johdossa, aika näyttää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä