Mikko Alatalo

Parempia palveluja, lisää kansanvaltaa

Etelä-Suomessa ja myös Pirkanmaalla on herännyt sen verran paljon epäilyksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta sekä tulevien maakuntien roolista, että on syytä palauttaa mieliin, mistä on yhdessä sovittu.

Hallitus päätti uudistuksesta hallitusohjelmassa ja täsmensi sitä viime vuoden lopulla. Tärkeintä on turvata lääkäriin pääsy ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut koko maassa.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista on tulevaisuudessa maakunnilla. Samassa yhteydessä selkeytetään väliportaan hallintoa maakunnille muun Euroopan ja myös Ruotsin mallin mukaisesti. Myös tästä on jo sovittu hallituksessa.

Uudistuksen seurauksena hallintohimmelit poistuvat, byrokratia vähenee, rahaa säästyy ja ihmiset voivat aidosti päättää omista asioistaan. Maakuntien päättäjät ovat myös suoraan vastuussa äänestäjille tekemisistään.

Nyt uudistusta on vietävä määrätietoisesti eteenpäin yhteisvoimin. Paikallisia päättäjiä ja työntekijöitä on kuunneltava ja haettava sopivimmat ratkaisut kuhunkin maakuntaan.

Maakuntauudistuksessa ei pidä nostaa suur­kau­pun­keja erityi­sa­se­maan, vaan jokaisen kaupungin ja kunnan tulee lähteä samalta viivalta. Koko maakunnan alueella ihmisten palveluista ja seutukuntien kehittymisestä on pidettävä huolta. Vaikka keskuskaupungit ovatkin maakuntansa vetureita, tulee elämää olla myös reuna-alueilla. Jos suur­kau­pun­geille säädetään erityi­sit­se­hal­linto, tasavertaisuus ei toteudu. Suuret kaupungit ovat jo nyt ja tulevat olemaan tulevaisuudenkin maakuntavaltuustoissa hyvin edustettuina väestöpohjan takaamien valtuutettujensa kautta.

Viime vaalikaudella kaikki merkittävät päätökset jäivät tekemättä. Suomen ongelmat kärjistyivät. Toista kertaa Suomella ei siihen ole varaa. Nyt on toteutettava uudistukset, joilla Suomi laitetaan kuntoon. Kaikkein vähiten tarvitaan yhdessä sovittujen ratkaisujen kampittamista.

 

Mikko Alatalo

kansanedustaja (kesk)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Uudistuksen seurauksena hallintohimmelit poistuvat, byrokratia vähenee, rahaa säästyy ja ihmiset voivat aidosti päättää omista asioistaan.

Höh, kuulostaa toiveajattelulta. Himmeleitähän tulee lisää - ehkä enemmän kuin poistuu. Byrokratian kanssa sama juttu.

Jos tiedät miten rahaa säästyy, niin kerro. Pienet kunnat ovat toteuttaneet palvelunsa keskimäärin varsin kustannustehokkaasti, joten palveluiden keskittämisessä rahan kulutus voi hyvällä todennäköisyydellä kasvaa.

Erityisesti pienissä kunnissa ihmisiltä viedään ilmiselvästi pois mahdollisuus päättää omista asioistaan. Tästä lähtien niissä tehdään niin ja ne saavat palvelunsa sieltä ja selllaisina kuin isommat sanovat. Pieni määrä maakuntatason äänioikeutta on pienille kunnille paljon heikompi tapa vaikuttaa kuin oikeus päättä itse omista asioista. Pienten kuntien vaikutusmahdollisuus omiin asioihin siis heikkenee huomattavasti, ei parane.

> Maakuntauudistuksessa ei pidä nostaa suur­kau­pun­keja erityi­sa­se­maan, vaan jokaisen kaupungin ja kunnan tulee lähteä samalta viivalta.

Valitettavasti päätöksenteon keskittäminen nostaa automaattisesti ja väistämättä suuret keskuskaupungit erityisasemaan.

> Viime vaalikaudella kaikki merkittävät päätökset jäivät tekemättä. Suomen ongelmat kärjistyivät. Toista kertaa Suomella ei siihen ole varaa. Nyt on toteutettava uudistukset, joilla Suomi laitetaan kuntoon. Kaikkein vähiten tarvitaan yhdessä sovittujen ratkaisujen kampittamista.

Aivan, viime vaalikaudella tärkeät ratkaisut jäivät tekemättä, ja Suomi pitää laittaa nyt kuntoon. Mutta kyse oli muista asioista kuin sotesta. Sote-kuvion voi hallitus huoletta unohtaa, jos ja kun on muuta tärkeämpää tekemistä, sillä sote on vain byrokratian vääntämistä uuteen malliin, jonka tehokkuudesta ei ole mitään takeita.

Hoitakaa Suomen talous siis kuntoon. Sote-uudistuksen voitte jättää huoletta pois ohjelmasta. Mahdollisista sote-uudistuksen tuomista parannuksista mieleen tulee lähinnä vain nykyjärjestelmän kaksikanavaisuuden ongelmien korjaaminen. Mutta noita pieniä ongelmia ei kannata korjata paikallisdemokratian puolittaisen lakkauttamisen kautta. Miksi keskustan pitäisi viedä omilta kannattajilta (Suomen lukuisissa kunnissa) oikeus päättää omista asioistaan, ja alistaa nuo pienet kunnat keskitetymmän byrokratian ja keskuskaupunkien holhottaviksi?

Jos tiedät miten rahaa säästyy, niin kerro. Edellisen hallituksenkaan ministerit eivät uskaltaneet sellaista luvata, eivätkä laskelmia esittää. Samassa toiveajattelun sumussa tai tahallisen hämäämisen merkeissä kai mennään eteenpäin nytkin. Kehotan miettimään vielä kerran noiden väitettyjen säästöjen varmuutta ja oman päätösvallan kasvua. Oletan että maalaispoikana haluat aidosti parantaa kuntien palveluita.

Toimituksen poiminnat