Mikko Alatalo

Pitääkö Sastamalakin tyhjentää?

Kokoomuksen Arto Satonen oli (AL 26.3.) innoissaan muuttoliikkeestä ja Tampereen kasvattamisesta. Itse en valitettavasti usko Tampereen paisuttamisen heijastusvaikutukseen, paitsi ehkä kehyskuntiin. Esim. Sastamala on liian kaukana Tampereen auringonsäteistä. Siksi en ymmärrä, että sieltä päin kotoisin oleva kansanedustaja haluaa tyhjentää kotiseutunsa ihmisistä.

Enemmänkin yhdyn Aamulehden pääkirjoituksen näkemykseen: ”moni muuttaa reuna-alueilta Tampereelle työpaikan toivossa – ja vetää vesiperän.” Työttömiäkö me haluamme tänne lisää?

Tamperelaisten asioita ajetaan parhaimmin toteuttamalla tehokasta aluepolitiikkaa, jolla hillitään liiallista keskittymistä Tampereelle. Ihmisten pitää saada asua kotiseudullaan, missä on asunnot kertaalleen maksettuina. Luodaan bio- ja etätyön työpaikkoja sinne missä ihmiset asuvat. Tampereen ruuhkauttaminen ei lisää viihtyvyyttä eikä hyvinvointia. Tarvitaan lisää kalliita palveluita, esim. kouluja ja päiväkoteja. Kuka ne maksaa?

Tampereen mammuttitaudin taustalla ovat rakentajien intressit. Asunnot tulevat olemaan kalliita ja jokainen puiston plänttikin rakennetaan. En tietenkään vastusta, etteikö Tampereelle saa muuttaa, jos on töitäkin tiedossa. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan kuitenkin suuri osa nuorista haluaa asua sopivan lähellä kaupunkia, mutta maaseutumaisessa ympäristössä. 

Kysymys kuuluukin: mitä Tampereella on näille nuorille tarjota, jotka tulevat etsimään onnenapilaansa täältä? Ei pidä antaa katteettomia lupauksia työpaikoista, kun Tampereen työttömyysprosentti lähentelee kahtakymmentä.

En kannata myöskään Tampereen kasvattamista ulkomaisella halpatyövoimalla saati että tänne tuotaisiin maahanmuuttajia työttömiksi. Jos töitä ei ole, on oltava tiukka tarveharkinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kirjoitin pari päivää sitten blogin perustulon ja erittäin pienen yrittäjyyden yhdistämisestä: http://karkot.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191186-kans....

Maaseudun ja maaseutukaupunkien ongelma on ns. oikeiden työntekomahdollisuuksien puute - niitä tekemättömiä töitä, joita Suomi on pullollaan ei kukaan voi tehdä, koska erilaine työvoimabyrokratia estää työn ja toimeentulon yhteensovittamisen. Näiden esteiden poistamiseksi tarvittaisiin perustulo, jonka jälkeen jokainen voi tienata omien mahdollisuuksiensa tarpeidensa mukaan.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Tampereen ja ympäryskontien mahdollisuuksilla tarjota työtä on pieni ero: jos verrataan Tampereen ja ympäristökuntien henkilöverokertymää, ja suhteutetaan se "pakollisiin" yhteiskunnan palveluihin, nähdään, että ympäristökunttien on pärjättävä paljon pienemmällä veropohjalla suhteessa palvelujen määrään. Tampereen kelpaa vankistuvalla veropohjallaan syytää ylijäämäänsä vaikkapa raitioteihin.
Käytännössä kapea veropohja merkitsee sitä, että ympäristökunnissa jää kuntaverojen jälkeen kulutukseen vähemmän rahaa kuin Tampereella. Kun ei ole rahaa, ei ole työmahdollisuuksiakaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvä Mikko

Mitä ajattelit esittää tilanteen korjaamiseksi?

Ei oikein riitä kansanedustajalta, että kertoo muiden toimivan ja esittävän väärin. Pitäisi voida esittää myös vaihtoehtomalli.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomessa on ollut kambutsealainen kuntien hävitysvimma. Ihmiset ovat lopettaneet jopa äänestämisen demokratiavajeen takia. Kun puuhattiin sote-himmeleitä, sanottiin, että tarvitaan lähidemokratiaelimet, jotta ihmisten usko demokratiaan katoaisi.

Nyt kun ilmeisesti tehdään maakuntamalli, johon ihmiset saavat äänestää edustajansa joka maakunta ottaa hoitakseen yhä enemmän kuntien lakisääteisiä tehtäviä - soten lisäksi mm. koulutus, niin voidaan purkaa tehdyt keinotekoiset kuntaliitokset. Näin saadaan palautettua lähidemokratia ja nostettua äänestysaktiivisuus kelvolliselle tasolle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Noinhan se Suomessa menee: Sen sijaan että media kirjoittaisivat demokratian katoamisesta, ne kirjoittavat USKON katoamisesta. Ihmisiä on helpompaa vetää nenästä uskonasioissa kuin tosiasioissa.

Yrjö Matilainen

Pöh! Ihan hyvin Satsumalan asukkaat voisi muuttaa Tampereelle, mitä sitten? Satsumalaan voidaan perustaa kansallispuisto, jossa asuu ahmoja, karhuja ja joutsenia. -Ei "kotikunta" saa olla ihmiselle kuin ss-divisioonan lippu, jota suojellaan viimeiseen hengenvetoon! Tampereella on nyt todella mahtava tekemisen meininki, kaikenlaista uutta syntyy, ja se on tosi hienoa tälläisenkin nykysuomalaisen mielestä, joka asuu helsingin liepeillä. Ettei kaikki vaan tapahdu pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Tampereen keskustaan pitää rakentaa kunnolla ja korkealle, vaikka valtion investointeina, lahjoituksena kaupungille, kaupungin vuokrakämpiksi kohtuullisin vuokrin. Tampereella on edelleen halvempaa asua kuin Helsingissä - pidetään se sellaisena - myös keskustassa. Ei toisteta Helsingin virhettä matalasta ja laajasta rakentamisesta kolmanteen kehämoottoritiehen asti. Tampereen tiivistäminen pitää tapahtua nykyisen pirkkalan ohitustien renkaan sisällä. Alueita kuten Hervanta ei saa lähteä levittämään metsiin. Vuoreskin oli oikeasti virhe, koska neitseellistä metsää ja suomaata tuhottiin jonkun tarpeettoman lähiöprojektin nimissä (vaikka siitä tulee hieno paikka kyllä). Keskustassa asuminen on ekologisinta, jos työtkin ovat keskustassa. Jos työt ovat metsässä, niin metsässä asuminen on silloin oikea valinta. Jos työn sijainti vaihtelee, meidän pitäisi tutkia modulaarista, siirrettävää asumista - kuten rakennusalallakin.

Tampereella on tosiaan 18% työttömyys. Perustulo auttaisi näitä, sekä koulutuspolitiikka, johon voi osallistua minkä ikäisenä tahansa ja mieluiten lähes kaikissa elämäntilanteissa. TE-palvelujen pitää ohjeistaa työttömiä oikein, että mitä Tampereella todennäköisimmin ja liikevaihdon mukaan tarvitaan, ja sitten ohjata näiden alojen mukaiselle koulutukselle ihmisiä.

Mutta suurin työllisyyteen vaikuttava tekijä on rahapolitiikka. EKP on luvannut pitää yllä 2% inflaatiota, sen sijaan saimme -0.3% inflaatiota, eli deflaatiota. Nostetaan inflaatiotavoite 3.5%. Laitetaan EKP sijoittamaan rahaa ympäri eurooppaa suoralla keskuspankkirahoituksella, esim. vaikka Tampereen ratikkaan. Suomessa pitäisi nyt investoida julkiseen liikenteeseen, rautatieverkkoon, asuinrakennuksiin ja voimalaitoksiin. Vaikka julkisvaroin sitten, jos ei muu auta. Kunhan tehdään laadukasta kaupunkia ja infraa, joka tukee tulevaa kehitystä. Tulevaisuus ei tule olemaan rikasta ja vaurasta omakotitaloelämää autoillen kaikille. Tällaisia työpaikkoja ei yksityisellä sektorilla enää jaeskella, ja julkisella sektorilla sellaiset työt on kreikan tie. Halvan energian ja helpon työn ajat ovat menneet. On valmistauduttava saamaan enemmän irti vähemmällä ja elämään paikallisemmin. Itse kukin valinnoillaan voi vaikuttaa siihen, miten asemoituu suhteessa päivittäisiin askareisiinsa. Suurin menoerä on kuitenkin asuminen, liikkuminen ja ruokailu. Nämä ovat myös kilpailukykymme kynnyskysymyksiä, joihin meidän pitää politiikalla alkaa vaikuttamaan. Suomalainen työ maksaa enemmän kuin Bulgarialainen. Jotta me voisimme kilpailla globaalisti, on meidän luovuttava joistain saavutetuista eduista, ja elettävä hieman minimalistisemmin. Kenenkään perusoikeuksia ei tarvitse kuitenkaan polkea. Sanoisin, että kansanedustajien ja virastojen palkkoja pitäisi alentaa. Koko julkinen sektori pitäisi palkoiltaan suhteuttaa yksityisen sektorin mediaanituloon, 3100e/kk, eri kertoimin. Kansanedustajalle vaikka 1.5-kertaisena, eli ~4600e/kk. Melkoinen pudotus, mutta muun väittäminen on kreikan tie. Me kollektiivina oikeasti emme tule pärjäämään niin kauan kun meillä on täällä ihmisiä, jotka tekemättä oikeastaan yhtään mitään haluavat tienata 6000e/kk tällaisessa taloustilanteessa. Mistä me maksetaan jollekin valviralle, trafille ja thl:lle? Jne. Lähtökohtaisesti kannattaa heittää vanhat byrokraattijäärät yli 4000e/kk tehtävistään ulos, ja käyttää jotain Tampereen 18% työttömistä samoihin tehtäviin vaikkapa 2800e/kk hintaan. Tällaista kilpailutusta julkisista viroista pitäisi alkaa tekemään.

Reino Jalas

Ihan puhtaasti alueiden pinta-aloja Wikipediasta vertailemalla olisi järkevämpää siirtää kaikki Tampereen asukkaat Sastamalan alueelle.

Tampere nykyisellä 689 km² alueellaan on pikkuisen ahdas, ja alueen jatkokehityksen kannalta nyt jo siis tupaten täynnä.

Naapurikunnassa Sastamalassa tilaa olisi näköjään tuplasti enemmän, 1.531 km² verran.

Tässä mielessä kannattaisi melkein lapioida se tekeillä oleva ja turhaan aloitettu Tampere-tunneli umpeen. Ja alkaa porukalla hankkia muuttokuormien tekoa väljempään naapurikuntaan.

Tämä olisi muutenkin lähempänä sitä Kepulaisille tärkeätä haja-keskittämisen aluemallia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tampereella on tilanne se, että työttömät muuttavat kantakaupunkiin, ja varakkaat lapsiperheet asuvat naapurikunnissa. Kannattaisiko hieman tarkistaa sitä kaavoituspolitiikkaa? Jos perheellä on varaa rakentaa omakotitalo, kannattaisi tuo perhe saada kantakaupunkiin, eikä maksamaan veroja naapureille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikko, löysitkö Kiuruveden Jylänköperältä sukujuuriasi ?

Toimituksen poiminnat