Mikko Alatalo

Ajankohtaisjournalismia vai twiittejä?

Otin surullisena vastaan tiedon Ajankohtaisen kakkosen lopettamisesta. Ohjelman lopettamista on perusteltu mm. vanhanaikaisuudella. Yleisöjä halutaan houkutella jatkossa esim. sosiaalisella medialla. Liekö kohta koko kakkoskanava netissä? Onko syvällisen ja tarinallisen ajankohtaisohjelman tilalle tulossa lyhyempää, nopeampaa ja pinnallisempaa uutisjournalismia? Valitettavasti kaikkea ei kyetä selittämään 140 merkin twiitissä.

Ajankohtainen kakkonen on perinteisesti pyrkinyt tuomaan esiin ja kuulluksi myös kansan äänen. Se on halunnut liikkua muuallakin kuin kehäkolmosen sisällä. Tämä informatiivisuuden periaate oli vallalla jo 1970-luvun alussa, kun itse toimin Ajankohtaisen kakkosen toimittajana. Ohjelmaa on hienosti kehitetty ja uudistettu jatkuvasti säilyttäen silti persoonallinen ote.

Molempia, sekä uutis- että ajankohtaisjournalismia tarvitaan. Näyttää kuitenkin siltä, että uutisjournalismi on saamassa yliotteen Yleisradiossakin: on vain päivän uutisia ja niitä käsitteleviä keskusteluohjelmia. Ajankohtaislähetyksistä ollaan tekemässä uutisten jatkeita. Jatkuvasti korostetaan suoria lähetyksiä, nopeaa reagoivuutta, ilmaherruutta muihin medioihin nähden jne. Hyvä niin, mutta ajankohtaistoiminta on myös paljon muuta.

Tulevaisuuden ajankohtaisjournalismi näyttäytyy suppeana. Studio ja sohva, jolla vieraat vaihtuvat. Halpaa tuotantoa ja visuaalisesti köyhää — radionomaista tuotantoa. Unohdetaan visuaalisuus ja tarinankerronta. Studiovieraat ovat pääsääntöisesti poliitikkoja tai muita päättäjiä ja tutkijoita. Sixten Korkmannille voidaan varata studioon pysyvä tuoli.

Mutta missä on tavallisen kansan ääni? Missä on kehäkolmosen ulkopuolisen Suomen kasvot ja ääni? Käykö niin, että kohta ei ole enää hyvin tehtyjä inserttejä lasten, nuorten, sairaiden, työttömien, vanhuksien elämästä, ainoastaan muutaman kymmenen sekunnin uutistumppeja. Erityisesti jään kaipaan A2:n reportaaseja, missä mennään kameran kanssa paikan päälle katsomaan tapahtuman tai ilmiön arkista ympäristöä, ”kuvallista todellisuutta”. Kerronnallisuudessa kuvaajien ja leikkaajien osaaminen korostuu.

Uutisinsertti on kestoltaan pari minuuttia. Taavi Työttömältä mahtuu uutisjuttuun vain yksi tai kaksi kommenttia. Ajankohtainen insertti, joka on kestoltaan 6-10 minuuttia, voi kertoa Taavin elämästä ja olosta paljon enemmän. Se voi antaa katsojalle samaistumispintaa, puhutella katsojaa.

Kaupalliset kanavat eivät täytä sitä tyhjiötä minkä Ajankohtainen kakkonen jättää. Studiokeskustelu voi olla onnistuessaan antoisaa, mutta jos Ylen ajankohtaistuotanto on jatkossa pelkästään studiota, niin saako mediamaksun maksaja tällöin rahoilleen riittävää vastinetta? Yleisradion on vaadittava itseltään enemmän laatua. Jos rahaa on vähemmän, ei sen tarvitse tarkoittaa, että lopetetaan kokonaisia ohjelmia.

Ajankohtaisen kakkosen tehtävänä on ollut myös kertoa muusta maailmasta. Kirjeenvaihtajat ovat tehneet syvällisempiä katsauksia maailman ilmiöihin ja ihmisiin, eivätkä vain selostaneet tapahtumia mikrofoni kädessä. Siten maailma on näyttäytynyt laajemmin eikä vain akuuttien polttopisteiden kautta.  Maailma on muutakin kuin Ukraina ja Kreikka.

Ajankohtaista kakkosta on seurannut jatkuvasti 300 000 - 600 000 katsojaa. Katsojakunnassa on paljon iäkkäitä ihmisiä, joille televisio on edelleen tärkeä. Onkin ihmeellistä, miksi Yle haikailee uusien asiakkaiden perään, vaikka vanhoilla uskollisilla katsojilla on mielipiteensä.

Kysynkin: Miten Yleisradio aikoo jatkossa kehittää ajankohtaistuotantoaan? Onko kehitystyön painopiste lähes pelkästään suorissa studiokeskusteluissa? Saadaanko maakuntienkin ääni kuulumaan valtakunnan verkossa? Säilyykö Ylessä laadukas tarinallinen ajankohtaistuotanto?

Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmat ilman Ajankohtaista kakkosta on sama kuin Aamulehti ilman sunnuntaisivujaan.

(Ajankohtaisen kakkosen toimittaja 1974-75)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Ajankohtainen kakkonen on ollut tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja tutkivaa journalismia. Ei tieteessäkään pääsääntöisesti esitellä muiden tuloksia, vaan pyritään tekemään perustutkimusta. Meille jää vielä huumoriohjelma Metsäradio.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

A2 on pitänyt sitkeästi yleisönsä, vaikka tiistai-iltana se on kuin orpo piru, ja joutuu hankkimaan katsojansa miltei tyhjästä.

Ajankohtainen kakkonen on ollut paljon muutakin kuin A2. Samoilla reusrsseilla on tuotettu muitakin runko-ohjelmia. Toimituksesssa on kouliintunut myös melkoisen määrä huippujournalisteja.

Ajankohtaisen kakkosen toimitus ja sen tuotannot olivat tärkeä osakokonaisuus TV 2:ssa. Nyt Ylen toinen pääkanava on laitettu pilkkeiksi ja twiiteiksi. Parhaat palat on siirretty ykkökanavalle. Katsojaosuudet ovat puolittuneet.

Ajankohtaisen kakkosen tilalle on kuulemma tulossa teemailtojen ja SVT:n Debattenin kaltainen lähetys. Debatt aloitti Ruotsissa vuonna 2001. Silloin jo yleisöllä oli mahdollisuus lähettää ohjelmaan tekstiviestejä. Mistään uudesta konseptista ei ole kyse. Tekniikka vain sotkenut ajatukset.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen

Olen Alatalon Mikon kanssa aivan samaa mieltä, että on väärää ohjelmapolitiikkaa lopettaa Ajankohtainen kakkonen vanhanaikaisena.

Minusta se on tarjonnut hyvää poliittista journalismia ajankohtaisista tapahtumista, tuonut politiikkaan asiapolitiikkaa ja ennen kaikkea se on ollut asiansa osaavien ammattitoimittajien laatutyötä.

Ajankohtainen kakkonen on tuonut politiikkaan ajankohtaisia näkökulmia. Tietysti on hyvä asia, että ohjelmiin tuodaan enemmän vuorovaikutuksellisuutta, mutta en aina vakuuttunut tuon some-maailman autuaaksi tekevästä.

Minusta ihmisen aina ei tarvitse olla interaktiivinen. Joskus on mukava istua television ääreen ja katsella ja kuunnella hyvin tehtyä journalismia.

Itse kannatan lämpimästi, että vielä Ylessä harkittaisiin lopettamispäätöstä vakavasti, Koska Ajankohtaisella kakkosella on oma tilansa ja tarpeensa suomalaisssa ajankohtaisohjelmissa. Vanhanaikainen se ei missään nimessä ole!

Jos niin kuitenkin päätetään tehdä, että toivoa sopii, ettei sen laatutasoa korvata viihteellisellä, poliittisella hömpällä, jota meillä on aivan riittämiin.

Toimituksen poiminnat