Mikko Alatalo

Biotalous voi tuoda Pirkanmaalle 10 000 uutta työpaikkaa

Emeritus-kansanedustaja Matti Hokkanen oli oikeassa (AL 28.1.) Suomen ja Pirkanmaan tulevaisuuden haasteista. Itse ajattelen kokoomuskonkarin kanssa samalla tavoin vientikaupan edistämisen tärkeydestä. Meidän on havahduttava Helsinki-keskeisyyden vahingollisuudesta ja keskittämispolitiikan turmiollisuudesta. Ihanteena tulee olla vireä maaseutu ja vihreät kaupungit.

Tällä hetkellä 90 prosenttia Suomesta on muuttotappioaluetta, kun työpaikkoja ja asumista on keskitetty Etelä-Suomeen ja kasvukeskuksiin. Kuitenkin kasvukeskusten ulkopuolella olevat kotimaiset, uusiutuvat luonnonvarat ja biotalous ovat avain työpaikkojen syntymiseen ja koko Suomen vahvuuksien hyödyntämiseen. On välttämätöntä, että eri puolella maata sijaitsevien yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan.

Hienoa, että Pirkanmaalle laaditaan biotalouden oma toimenpideohjelma. Maakuntamme voisi saada jopa 10 000 uutta työpaikkaa bioalalle sekä 1–3 suurta biojalostamoa. Nyt työpaikkoja totisesti tarvitaan, kun työttömyys huitelee korkeimmillaan 16 vuoteen.

Koko Suomen voimavarat on saatava käyttöön: laitetaan tiet kuntoon, myös maaseudulla. Huolehditaan alueiden lentoliikenteestä, myös Pirkkalasta suoraan maailmalle. Vähennetään säädöksiä, joilla vaikeutetaan maaseudulla elämistä ja sinne rakentamista. Toteutetaan alueellinen perustulokokeilu. Turvataan lukioiden ja ammattikoulujen toiminta maanlaajuisesti. Toteutetaan kyytitakuu eli asiointimatka kuntakeskukseen vähintään kaksi kertaa viikossa. Ei anneta kunnille uusia lakisääteisiä velvoitteita. Tasataan jo toteutettuja valtionosuusleikkauksia. Vähennetään yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa.

Tampereen asuntorakentamisen suunnitelmat ovat varoittavia. Eteläpuisto on suojeltava täyteen rakentamiselta, ja perinteikäs Koulukadun kenttä on säilytettävä. Tammelan stadionia tulee uudistaa urheilukentän eikä vain tiivisrakentamisen lähtökohdista. Kaupin kannen suunnittelussa on kuunneltava nykyisiä asukkaita. Kehittyvä joukkoliikenne ja sähköautot antavat Tampereella mahdollisuuden väljempään, vihreään asumiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat