Mikko Alatalo

Miksi taiteilijat eivät saisi olla myös yrittäjiä?

Luovista aloista odotetaan yhä enemmän yhteiskunnan uutta kasvualaa. Jo tällä hetkellä luovat alat antavat työtä yli sadalle tuhannelle suomalaiselle.

Music Finland on arvioinut, että yksin musiikkialalla työskentelee noin 30 000 ihmistä. Heistä valtaosa on osa-aikaisia muusikoita, joiden ansiot koostuvat pääasiassa esiintymispalkkiosta.
Kuitenkin moni musiikintekijä, joka ei keikkaile, sinnittelee tekijänoikeuskorvauksilla.

Luovien alojen työntekijät ovat mitä tyypillisimpiä ”epätyypillisten työsuhteiden tekijöitä”. Heidän kohdalla pitäisi pystyä löytämään hyvin joustava työtulon ja sosiaaliturvan yhdistelmä. Suomessa jäykkyys on valttia. Tekijänoikeuskorvaukset verotetaan kategorisesti ansiotuloina. Yrittäjätuloiksi niitä ei saa siirtää eli yritystä ei kannata perustaa.

Järjestelmä ei nykyisellään kannusta musiikintekijöitä satsaamaan omaan kehittymiseensä, palkkaamaan henkilökuntaa eikä tekemään investointeja laitteisiin.

Varsinkin silloin, kun taiteilija haluaa myydä musiikkiaan ulkomaille, tarvitaan pääomia musiikkivideoiden tekemiseen, pr-kiertueisiin ja muuhun promoamiseen. Tähän tekijänoikeuskorvaukset toisivat hyvän pesämunan.

Ruotsin malli, jossa voit kaksi kertaa vuodessa ilmoittaa, että oletko työtön, palkansaaja vai yrittäjä, voisi toimia erinomaisesti. Ilmoituksen jälkeen pääset välittömästi sosiaaliturvan piiriin, mikäli esimerkiksi yrittäjätulot ovat tyrehtyneet.

Muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa luovien alojen yrittäjyydellä ei myöskään ole esteitä.
Ruotsin verohallinto ei ole nähnyt asian suhteen mitään ongelmallista ja sen seurauksena musiikin tekijä voi ohjata korvaukset omalle yritykselleen bruttomääräisenä eikä häneltä pidätetä ansiotuloperusteista ennakonpidätystä.

Suomalaisten alan toimijoiden tahto on, että myös Suomessa musiikintekijän tulee halutessaan saada tulouttaa tekijänoikeustulonsa määräysvallassaan olevan yhtiön elinkeinotuloksi.
Tekijänoikeudet eivät siirtyisi mihinkään, vaan säilyisivät silti edelleen kyseisellä henkilöllä, kuten tälläkin hetkellä.

Luovan alan työntekijöiden ja yrittäjien yhteistyöelin Lyhty on myös asettunut tälle kannalle.
Kyse ei ole mistään verokikkailun mahdollistamiseksi tehtävästä holdingyhtiöjärjestelystä, vaan aktiivisesta yritystoiminnasta, jossa musiikintekijät tuotaisiin samalle viivalle muiden alojen yrittäjien kanssa.
Moni suomalaisartisti harkitseekin toimintansa siirtämistä ulkomaille, jos verokäytäntö pysyy täällä entisellään. Osa on näin jo tehnyt.
Jotkut ovat siirtyneet Ruotsin tekijänoikeusjärjestön asiakkaiksi, jolloin kaikki rahat menevät sinne.

Menestykseen tarvitaan monia satsauksia, jotta pääsemme edes lähelle läntistä naapuriamme, musiikkiviennin jättiläistä. Mutta ensimmäinen niistä on se, että puramme juuri tämänkaltaiset turhat esteet.

Kirjoitettu yhdessä kansanedustaja Harri Jaskarin (kok) kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Ruotsin malli, jossa voit kaksi kertaa vuodessa ilmoittaa, että oletko työtön, palkansaaja vai yrittäjä, voisi toimia erinomaisesti. Ilmoituksen jälkeen pääset välittömästi sosiaaliturvan piiriin, mikäli esimerkiksi yrittäjätulot ovat tyrehtyneet."

Tuo tuntuu oivalliselta ajatukselta soveltaa myös meillä. Moni ei uskalla lähteä tallaamaan kivistä yrittäjäpolkua, jos paluuta ei ole.

Pekka Heliste

Yrittäjäksi lähtevä voi palata palkansaajaksin 18 kuukauden jälkeen jos yrittäminen ei lähde kantamaan

Tuo muusikkojen ja taiteilijoiden palkansaaja status on kyllä heidän omaa syytään, aikoinaan muusikot hausivat nimenomaan palknsaajastatuksen, kun talouden hoito oli ylivoimaista useimmille

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hyvä kirjoitus Mikolta. Tunnen toimialaa varsin hyvin, koska toinen perheyhtiömme on juuri luovalla alalla painottuen musiikkiin (myös vientiin). Ruotsikin on jo huomioitu juuri mainituista syistä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mehän olemme kaikki yrittäjiä. Siirrytään veronmaksuun, jossa kaikesta tulosta kukin maksaa saman verran. Minäkin olen siis yrittäjä. Myyn työpanokseni parhaiten tarjoavalle.

Toimituksen poiminnat