Mikko Alatalo

Byrokratia-ameeba taltutettava

Lainsäädäntö ja normit on tarkoitettu suojaamaan ja ohjaamaan ihmisiä, mutta rajansa kaikella. Suomessa on menty liian pitkälle sääntelyssä. Osaksi syyllinen on EU, mutta kyllä me suomalaiset olemme itsekin byrokraattisesti erittäin lahjakkaita. Esimerkkejä byrokratian järjettömyyksistä ja ylilyönneistä on satoja.

Suomeen tarvitaan työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Siksi yrittäminen ja työllistäminen on tehtävä helpoksi. Aloittavan yrittäjän pitää saada netistä Y-tunnus sekä pääsy ennakonperintä- ja alv-rekisteriin ilmoitusmenettelyllä. Mikroyrittäjien kirjanpito voisi olla tiliotepohjainen. Irtisanomiskorvauksen pitää voida toimia yrityksen alkupääomana ja ansioon sidottu työttömyyspäiväraha määräaikaisena starttirahana.

Kuljetusalaa rasittavat ylimitoitetut säännökset ja pakkokurssit. Työaika on niin tarkasti säädelty, että rekkakuski voi joutua kesähelteellä lopettamaan kotimatkansa kesken ja ”lepäämään” 30 asteen helteessä ennen matkan jatkamista päätepisteen läheisyydestä riippumatta.

Kaavoituksen tarkoitus on mahdollistaa järkevä rakentaminen koko maassa. Jäykät menettelytavat ja laajat valitusmahdollisuudet ovat kuitenkin johtaneet siihen, että kaavoitus on monesti kehityksen jarru. Pienintä luvanhakijaa tuntuu olevan helpoin kiusata. Edes omalla rahalla ei saa rakentaa omalle maalle. Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on tehtävä nykyistä helpommaksi.

Viranomaisen valittamista toisen viranomaisen päätöksistä pitää rajoittaa. Pääviranomaisen pitää jo asian valmistelussa ja päätöksenteossa ottaa huomioon muiden viranomaisten lausunnot.

Kotimaisen energian tuottamista voidaan vauhdittaa säädöksiä muuttamalla. Aurinkopaneeleiden asentamista ja öljylämmityksestä maalämpöön vaihtamista ei pidä vaikeuttaa lupamenettelyllä.

Tuottamalla verkkoon sähköä voidaan tuotetun sähkön määrä vähentää ostetusta sähköstä. Teoreettinen energiatodistus voitaisiin korvata toteutuneeseen energiankulutukseen perustuvaan näyttöön.

Maatalouden kohtaama paperisota ja valvonta on ihan oma lukunsa. Kotimaisin keinoin pystymme kohtuullistamaan valvontaseuraamuksia.

Monissa tapauksissa lupamenettely voidaan korvata viranomaisohjeistuksella. Esimerkkejä ovat sesonkiaikoina tapahtuva marjojen ja juuresten myynti maanteiden levähdyspaikoilla sekä yleisötilaisuuksien tilapäiset opasteet.

Viranomaisia varten on usein toimitettava erilaisia lausuntoja ja todistuksia. Päällekkäisistä lääkärintodistuksista on luovuttava. Nykyisin vakuutusyhtiöt ja viranomaiset vaativat erilaisia todistuksia, joiden kirjoittamiseen lääkärin aikaa kuluu kohtuuttomasti. Työnantaja joutuu antamaan erillisiä palkkatodistuksia, vaikka tarvittavat tiedot selviävät palkkalaskelmasta.

Talkootyön byrokratisoiminen on sen väärinymmärtämistä. Tiesitkö, että talkootyön tekemisestä pitää ilmoittaa verottajalle ja saadusta talkooateriasta on ilmoitettava verotuksessa ja maksaa vero? Haloo!

Lapasesta karannut ameebamainen byrokratia on taltutettava. Turhia käytäntöjä on tehtävä joustavammiksi. Yrittäjien kiusaaminen ja mattimeikäläisten luukulta luukulle juoksuttaminen on lopetettava. Viranomaiset voivat tulkita normeja myös kansalais- ja yrittäjäystävällisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kattoos ny Mikko miten sun puoluees alkaa talkoihin. Erityisesti seuraavien EK-vaalien jälkeen.

Anna ny eres joku lupaus.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuottamalla verkkoon sähköä voidaan tuotetun sähkön määrä vähentää ostetusta sähköstä"
Kuuntelin tuulivoima seminaarissa Pekkarisen ym. juttuja, siellä esim. S-ryhmän johtaja kertoi yhtiönsä olevan mukana ilmastotalkoissa suurella tuulivoiman sähköntuotannolla ja samalla hän kertoi S-ryhmän käyttävän itse siitä vähintään puolet. Totesin sen olevan isänmaallinen teko ettei valtiolta mene syöttötariffi rahaa kuin puolet toteutuneesta tuotosta ja valtio säästää siinä sitten n.30 miljoona euroa.
Hän oli vähän hämillään eikä ymmärtänyt sanomaani, ja kertoi tietenkin kaiken sähkön menevän tietysti valtakunnan verkkoon (takuuhinta = 105,30 euroa/MW), minkä S-ryhmä kuluttaa ostetaan markkinahintaan (n.40 euroa /MW).. - erotus on sitä "fiksua" voittoa "nerokkaalla tariffilla".
Ei se sitten niin isänmaalliselta enää kuulostanutkaan.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Etkö vieläkään ole palauttanut S-korttiasi.

LIDL nimisestä putiikista saa peruselintarvikkeet halvemmalla kuin kortilla.

Paitsi jos olet joku kunnan pamppu voi korttisi tehota.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olisiko kortti pitänyt palauttaa? Minä leikkasin sen kahtia ja annoin uusiutuvan energian keräykseen vietäväksi Vaasan Mustasaaren energialaitokseen. En ole enää kaipaillut S-kortin "etuja".

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Byrokratia ja erityisesti pilkuntarkka tulkinta on lähtenyt lapasesta,
tosin yksi syy lienee siinä, että keskiverto suomalainen tuntuu rakastavan tarpeettomia, haitallisiakin, rajoituksia aina silloin kun sillä voi moralisoida/härnätä muita(kin), eikä ajattele asiaa kokonaisvaltaisesti.

Pepe Willbergin konsertissakin byrokraatti veti töpselin seinästä kesken lopetusbiisin koska melulupa tasan klo 22 asti.

Kiihdytyskisoissa poliisit "vetämään töpseleitä seinästä" kun varikolla joku sääsi ja kiekautti konettaan klo 10.55, viisi minuuttia ennen meluluvan alkamista. Ennen kilpailukatatsastusta, esim. ennen klo 10.30 kyseisen ajoneuvon konetta sopii huudattaa niin paljon kuin sielu sietää, koska ennen kilpailukatsastusta ajoneuvo ei paperilla ole kilpa-ajoneuvo.
Silläkään ei ole merkitystä, että lentokenttä on muutoin suljettu,
eli kyseisenä päivänä ei tapahdu "äänetöntä" lentotoimintaa.

Veneentankkauspisteessä ei saa tankata autoa, koska bensiiniä voi valua maahan ja joutua vesistöön,
kanisterin sentään saa tankata ja roiskia sen lahkeitaan pitkin osittain auton polttoainesäiliöön.

Rekkakuski joutuu tilaamaan taksin päästäkseen viimeisen 5km kotiin koska 10 minuutin työajan ylityksestä kärähtämisen hintana on työpaikka,
piirturien pitkän muistin ansiosta kärähtää voi pitkienkin aikojen päästä tavallisessa ratsiassa, eikä välissä vietetty kesälomaviikkokaan vähennä "rikoksen" rangaistavuutta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Yli 40 vuotta rekkaa ammatikseen ajanut joutuu käymään maksullisen kertauskurssin että voi jatkaa ammatissa.
Mistä näitä "fiksuja" säädöksiä syntyy, onko lähipiirissä joku kurssinvetäjä ilman ansioita. - Poliisilla ei ole resursseja, - valitetaan, mutta kun päästään rokottamaan jostain mitättömästä asiasta niin siihen kyllä löytyy virkavaltaa paikalle tutkimaan, todelliset rikosilmoitukset merkitään muistiin - eikä tehdä mitään.
Syöttötariffi lähipiirin bisneksille oli ministeriltä pohjanoteeraus, siihen uppoaa pelkkään takuuhinta tukeen se n.250 miljoonaa euroa vuosittain 12v ajan, plus sitten päälle vielä ne ympäristövahingot ym. ongelmat, - voimalinjat umpimetsiin ja tiet sinne.
Miksei kukaan tajua kusetusta, puhallusta, huijausta, oman edun tavoitteluja, onko Suomi ajautumassa mafia tyyliseen asioiden hoitoon.

Toimituksen poiminnat