Mikko Alatalo

Liian tiivis rakentaminen pilaa Tampereen

Tampereen ratikka on muuttunut liikennehankkeesta ”kokonaisvaltaiseksi yhdyskuntarakenteen tiivistämishankkeeksi”. Suomeksi sanottuna ratikkaprojektista on tullut kerrostalojen rakentamisprojekti. Tämä voi olla monille yllätys ja karvas pettymys. Ratikan avulla haluttiin viihtyisämpää Tamperetta, mutta saadaankin lisää ahtautta ja jopa yli 20-kerroksisten talojen seiniä. Nyt monien tuttu elinympäristö ja ikkunanäkymä ollaan pilaamassa. Maisemanmuutos koskee koko Tampereen imagoa. Ratikka tulee surraamaan aivan erinäköisessä Tampereessa kuin moni haaveili. Se mikä ratikan mielikuvahyödyillä saavutetaan, se tiiviillä rakentamisella menetetään.

Tampereelle ratikkaradan varteen suunnitellaan jopa 45 000 uutta asukasta. Tämä tarkoittaa valtavaa ahtautta Tampereen parhaille paikoille. Ihmettelen, miten ne samat ihmiset, jotka ovat puolustaneet puutalokortteleita, nyt hyväksyvät betonighettojen rakentamisen.

Jokaisen Kalevassa, Tammelassa, ydinkeskustassa, Pyynikillä, Etelä- ja Hämeenpuistossa ja Amurissa asuvan on syytä seurata, mitä lähiympäristössä tapahtuu lähivuosina. Voin jo kuulla moottorisahan pärinän, kun Tammelan viimeisiä puita katkotaan tornitalojen tieltä. Pahimmillaan Tampereen tiivisrakentaminen johtaakin olemassa olevien asuntojen arvojen alenemiseen, kun ympäristö pilataan liian tiiviillä rakentamisella. Aiempi oletus oli, että asuntojen arvot nousisivat ratikan myötä.

Tutkimukset kertovat tiiviin rakentamisen haittapuolista selkeästi. Sosiaaliset ongelmat tulevat lisääntymään, kun ihmiset sullotaan liian ahtaalle alueelle. Turvattomuus ja stressaantuneisuus lisääntyvät. Kolmannen kerroksen ikkunassa olevan vanhempansa lapsi vielä näkee, mutta ei kymppikerrokseen. Nykyinen Tampere on lapselle parempi kuin tulevaisuuden tornitalojen valtaama Tampere. Käykää Tukholmassa katsomassa suurghettojen elämää. Käykää yöaikaan ja tulkaa elävänä takaisin.

Totta kai muuttoliike kaupunkeihin on väistämätöntä, mutta pitääkö sitä vielä kiihdyttää niin kuin nyt tehdään? Samalla kun Tampere rakennetaan liian tiiviiksi, pilataan Tampereen viihtyvyys. Ei Tamperetta rakasteta siksi, että tämä olisi New York, vaan siksi kun tämä on Tampere: Juuri oikean kokoinen paikka ihmisten elää. Vetovoimaisuuden huumassa menetetään itse vetovoima, kun sitä käytetään väärin. Pelkäänpä, että nyt toteutuvat vain kerrostalorakentajien unelmat, eivät muiden.

Ymmärrän hyvin miltä Tammelassa tai Amurissa asuvista tuntuu, kun tuttu ja rakas pihapiiri aiotaan raiskata uusilla kerrostaloilla. Ennen monen kotiin saattoi paistaa aurinko tai ikkunasta näkyä tori, aukio tai puisto. Nyt sen tilalle tulee betoniseinä. Missä ovat nykyisten asukkaiden oikeudet asuinympäristöönsä?

Nykytamperelaisten toiveita ei saa unohtaa niissä visoissa, missä kaavaillaan rakkaasta kotikaupungistamme miljoonakaupunkia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat