Mikko Alatalo

Materiasta henkisiin arvoihin

Ja tapahtui niinä päivinä, että hallitukselta kävi käsky, että peruskoulussa vähennetään uskonnon opetusta. Vaikka yksi oppitunti ei maata kaada, tämä on hallitukselta symbolinen ele, joka kuvastaa hallituksen politiikkaa laajemminkin. Päätös on myös askel siihen suuntaan, että uskonnonopetus poistetaan kouluista kokonaan.

Hallituksen politiikassa maalliset arvot ylikorostuvat. Juuri näinä vaikeina aikoina, kun talouden synkkä virta pyörteineen koettelee meitä, henkisiä ja hengellisiä arvoja tulisi korostaa. Käsitys oikeasta ja väärästä on kadoksissa päättäjiltä. Mutta miksi suojelusenkeli tarvitsee riistää lapsiltakin?

Globaalistuvassa maailmassa tarvitaan entistä enemmän tietoa uskonnoista ja katsomuksista. Muissa kulttuureissa, kuten Islamin maissa, uskonnoilla on vahva merkitys ja he pitävät meitä länsimaisia ihmisiä pakanoina, koska uskonto ei näy meillä arkipäivän elämässä. Heihin verrattuna meillä on ”pakanahallitus”, joka leikkaa elämänkatsomuksesta ja uskonnosta, joiden ytimessä on arvokasvatus.

Miten ymmärrät esim. Juice Leskisen rock-lyriikkaa, Waltarin klassikoita, Monty Pythonin elokuvia tai muuta kulttuuria, jos olet pihalla uskonnoista?

Uskonnonopetuksesta leikkaaminen on moraalitonta siinäkin mielessä, kun hallitusohjelmassa luvataan koulun arvokasvatuksen vahvistamista. On kyseenalaista miten moraalikasvatusta voidaan ulkoistaa muihin oppiaineisiin. Opettajilla on jo tarpeeksi tehtävää rajojen asettamisessa oppitunneilla muutenkin.

Maallistuneen Suomen hallitus ei näe miten suuri merkitys uskonnoilla on suvaitsevaisuus- ja monikulttuurisuuskasvatuksessa. Tarvetta voisi olla suorastaan uskontotuntien lisäämiselle.

On hyvin lyhytnäköistä leikata tuntimääriä katsomusaineista aikana, jolloin niiden tuomalle arvokeskustelulle on pahoinvointimme keskellä suuri tarve. Pahoinvointi syntyy arvottomuudesta ja arvojen sekamelskasta.

Ihmettelen suuresti, miten kristillisdemokraatit ja ”koti, uskonto ja isänmaa”-puolue Kokoomus ovat voineet hyväksyä tällaisen jumalattoman päätöksen hallituksessa? Ovatko he olleet niin suuressa eurohuumassa, että koti on päässyt unohtumaan? Rahaa löytyy kyllä Espanjan pankeille, mutta ei omille lapsille.

Kun sosialistit ja markkinaporvarit ovat löytäneet toisensa hallituksessa, politiikka on ollut sen näköistä. Finanssikriisistä ja Nokian romahduksesta ei oteta opiksi, vaan heitetään bensaa liekkeihin. Samat virheet ollaan toistamassa.

Aivan kuin 2000-luvun kriisien opetus olisi se, että lisää mammonaa, keskittämistä, kiinteistökeinottelua ja kaupunkien asuntorakentamista ja vielä lisäpanostuksia itc-sektorille.

”Pakanahallituksen” politiikka laskeutuu maakuntiin kuin heinäsirkkaparvet konsanaan Egyptiin. Hallitus ei kunnioita ihmisten elämää maakunnissa ja maaseudulla, vaan 700 000 ihmistä ollaan laittamaan exoduksen tielle, kylistä metropoleihin. Kuntia pakotetaan yhteen kuvitellen, että rakentamalla Babylonin torneja tavoitetaan taivas.

Uuden politiikan perusta on kestävämmissä arvoissa kuin materiassa ja rahassa. Ehkä opimme tulemaan toimeen hieman vähemmällä? Tulevaisuudessa emme jää tumput suorana katsomaan eteläsuomikeskeisen it-alan kannattamattomuutta, vaan menestyksen eväät otetaankin maaseudulta: Hajautettu bioenergian tuotanto, lähiruoka, vesi, matkailu, kaivannaiset sekä uudet suomalaista puuta hyödyntävät innovaatiot. Otamme askeleen taaksepäin, jotta voimme ottaa jättiläisen harppauksen eteenpäin.

Maaseudun nousu antaa myös mahdollisuuden väljempään ja luonnonläheisempään asumiseen ja elämäntapaan. Ihmiset siirtyvät lähemmäksi luontoa, jossa lapsenkin on parempi kasvaa kuin asfalttiviidakossa. Kenties koko elämänrytmi muuttuu luonnollisemmaksi ja arvokkaammaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Todella raikas ja oivaltava kirjoitus. Juice pohti paljon uskonasioita.

On tietenkin valitettavaa, että KD ei realistisesti pysty pitämään aivan kaikista itselleen ominaisista tavoitteista 100% kiinni, mutta olisiko se mitenkään mahdollista, koska KD on tällä hetkellä eduskunnassa pienpuolue. KD ei voi sanella hallitusohjelmaa 6 edustajan mandaatilla.

Viime vaalit olivat ristiriitaiset, koska vaalivoittajia olivat vain Kokoomus ja PS, jotka eivät samaan hallitukseen mahtuneet. Tämä ristiriita täytyy muistaa. Kansa äänestää aina oikein, vaikka äänestäisi miten. Ristiriitoja on kestettävä demokratiassa.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tämän jutun raikkaus =)) roikkuu ihan katsojan silmässä tai haisoopi nenässä,kuinka vaan.Minun neänässäni dunkkaa maakellarilta ja silmissä rupeaa lukiessa rähmimään.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Uskontotuntien lukumäärä ei ole sama asia kuin henkiset arvot!

Kovin heikko ajatteluyhteys hallituksen arvoihin, mutta meän hallituksen arvot on minunkin mielestä köpöset Ja olisivat ees materialistiset!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Lienee tarkennukseksi sanoa minunkin,etten minäkään hallitusta juurikaan sympatiseeraa..miten voisinkaan,kun en sympatiseeraa ainuttakaan olemassa olevaa puoluettakaan,en eduskunnassa en muuallakaan ja tässä maassa mun on
pakko vaan elää...ja jos katsotaan rajojen ulkopuolelle,niin muuttuisko mikään muuttamalla muualle??

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Päätös on myös askel siihen suuntaan, että uskonnonopetus poistetaan kouluista kokonaan."

En näe tätä huonona asiana, koska ateistitkin tulee ottaa huomioon ja Suomi on muutenkin maailman mittakaavassa varsin sekulaari yhteiskunta. Sitäpaitsi uskonnon harjoittaminen on rehellisintä nimenomaan silloin, kun sitä harjoittaa vapaaehtoisesti omalla ajallaan.

"Hallituksen politiikassa maalliset arvot ylikorostuvat."

Uskovaisten politiikassa henkiset arvot ylikorostuisivat ja ottaisivat lopulta väistämättä yliotteen objektiivisen neutraalista, järkiperäisestä ajattelusta, minkä mahdollistaa ainoastaan sekulaarit opit.

"Juuri näinä vaikeina aikoina, kun talouden synkkä virta pyörteineen koettelee meitä, henkisiä ja hengellisiä arvoja tulisi korostaa. Käsitys oikeasta ja väärästä on kadoksissa päättäjiltä. Mutta miksi suojelusenkeli tarvitsee riistää lapsiltakin?"

Henkisten asioiden korostamiseen ei tarvita uskonnonopetusta.

"Globaalistuvassa maailmassa tarvitaan entistä enemmän tietoa uskonnoista ja katsomuksista. Muissa kulttuureissa, kuten Islamin maissa, uskonnoilla on vahva merkitys ja he pitävät meitä länsimaisia ihmisiä pakanoina, koska uskonto ei näy meillä arkipäivän elämässä. Heihin verrattuna meillä on ”pakanahallitus”, joka leikkaa elämänkatsomuksesta ja uskonnosta, joiden ytimessä on arvokasvatus."

Miksi meidän pitäisi Suomessa välittää siitä, mitä esim. jotkut islamistifundamentalistit meistä toisella puolella maailmaa ajattelee? Niiden jälkeenjääneiden fundamentalistien nimenomaan pitäisi niitä arvojaan muuttaa eikä meidän sivistysvaltiossa elävien.

"Miten ymmärrät esim. Juice Leskisen rock-lyriikkaa, Waltarin klassikoita, Monty Pythonin elokuvia tai muuta kulttuuria, jos olet pihalla uskonnoista?"

Ei se, että uskonnonopetus poistettaisiin tarkoita sitä, että ihmiset olisivat yhtäkkiä pihalla uskonnoista. Ihmiset päätyvät jokatapauksessa vapaaehtoisesti etsimään tietoa ajankohtaisista asioista. Ei kouluissa sitäpaitsi koskaan voitaisi antaa riittävästi tietoa kaikista uskonnoista tasapuolisesti, joten huomattavasti vaivattomampaa ja vähemmän syrjivämpää olisikin itseasiassa poistaa uskonnonopetus oppilaitoksista kokonaan.

"Uskonnonopetuksesta leikkaaminen on moraalitonta siinäkin mielessä, kun hallitusohjelmassa luvataan koulun arvokasvatuksen vahvistamista. On kyseenalaista miten moraalikasvatusta voidaan ulkoistaa muihin oppiaineisiin. Opettajilla on jo tarpeeksi tehtävää rajojen asettamisessa oppitunneilla muutenkin."

Ei uskovaisilla ole mitään etuoikeutta arvokasvatukseen.

"On hyvin lyhytnäköistä leikata tuntimääriä katsomusaineista aikana, jolloin niiden tuomalle arvokeskustelulle on pahoinvointimme keskellä suuri tarve. Pahoinvointi syntyy arvottomuudesta ja arvojen sekamelskasta."

Ottaen huomioon esim. kaikki maailmalla käytävät konfliktit ja kaikenlaisen syrjinnän, voitaisiin väittää että uskonnon pakkosyötöllä on merkittävä osa pahoinvoinnin syntymisessä. Uskonnon puuttuminen ihmisen elämästä ei tarkoita arvottomuutta. Arvjoen sekamelska syntyy nimenomaan siitä, kun ihmisiä pakotetaan tietynlaiseen arvokasvatukseen, joka on mahdollisesti ristiriidassa heidän omien ajatustensa kanssa. Tätä uskovaiset eivät suostu myöntämään vaan haluavat ainoastaan lisää helposti huijattavia oman arvomaailmansa piiriin.

"Ihmettelen suuresti, miten kristillisdemokraatit ja ”koti, uskonto ja isänmaa”-puolue Kokoomus ovat voineet hyväksyä tällaisen jumalattoman päätöksen hallituksessa?"

Ehkä hekin ovat vihdoin huomanneet, että jumalaa ei ole olemassa ja että iänikuisen epämääräisen kirjan opit eivät sovi järkiperäisesti pyöritettävään nyky-yhteiskuntaan. Se, että yhteiskunnan kehittyessä yhä pidemmälle ja tietoisuuden lisääntyessä tietynlaiset ihanteet häviävät, on väistämätöntä ja luonnollista kehitystä, mitä ei voi pysäyttää ilman vaarallisia haittailmiöitä.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Hyvä tavaton sentään...(pitkä funtsimistauko)...ihmettelen tässä melkolailla,miksi tämäkin hajatelma on kirjoitettu? Joko sitä aletaan pistää puurot ja vellit sekaisin paremmissakin piireissä? Tarkoitan edustajaa itseään,en puoluettaan.Näinkö hullusti..siis paljon hulluimmin,kuin olen ymmärtänytkään...meillä asiat on,kun asioitten arvostukset täyttyy fiksunakin pitämäni ihmisen alkaa hakemaan uskonnollisen huuhaan puolelta? Yleensähän se on useinkin niin,että,kun
toivottomuus iskee ja maallisista menettelytavoista ei konsteja enää löydy
siirrytään taivaan tantereille,olemattoman puoleen.
Olen kyllä samaa mieltä siitä,että meidänkin maassamme arvot ja arvostukset sietää uudelleen arviointia,mutta ne toteuttamiskelpoiset konstit täytyy löytää tästä olemassa olevasta maailmasta ja sen realistisesta ja järkiperäisestä toiminnasta.Sitä meidän tulisi lapsillemmekin opettaa niin pienestä alkaen,kuin mahdollista.
Yleisempikin mielipide näyttää nykyään olevan se,ettei uskontojen ja uskovaisten ulkopuolella ole juurikaan minkäänlaista arvomaailmaa.
Tämä näkyy edustajankin ulostulosta.
Uskonnollinen ja poliittinen asioiden arvoittaminen on samankaltaista.
Yhtä hulluina huutaa,niin poliitikot,kuin saarnamiehet maailman arvostuasioita.Mitään tekoja ei kuitenkaan näy kummiltakaan.Saarnamiehen tavoin poliitikkokin jättää tekohurskaan huutamisen jälkeen "jumalansa"..tuon olemattoman ja näkymättömän käsiin
neljäksi vuodeksi kerrallaan.Saarnamiehillähän se on ikuisuusasia.
Uskovienkin ns.arvomaailmasta meillä on näyttöä tässä maassa ja maailmassa sen verran ihan maailman sivu,että ei kannattaisi poliitikkojen eikä sen enmpää saarnamiesten huudella mitään.Paljon on ollut ja paljon on sellaista mikä ei päivänvaloa kestä,eikä edes yön pimeyttäkään.
Valtion ja yhteiskunnan toimesta tapahtuva uskonnollinen opetus on poistettava kokonaa.Tilalle on saatava monipuolinen ja kattava...
miksikäs sitä sanoisi...vaikka arvomaailma ja moraaliopetus.Uskonnollinen opetus kirkoille ja uskonnollisille yhteisöille kuten haluavat (kirkot eroon valtiosta) kouluissa annettava
yleissivistävä opetus pakolliseksi kaikille oppivelvollisuutta suorittaville koko peruskoulun suorittamisen ajan alusta alkaen oppilaitten ikärakenteeseen sovellettuna.Asiaa pitäisi jatkaa lukiossakin,koska ymmärryksen taso kasvaa,eli ylioppilaaksi saakka.

Edustaja Alatalolle sanoisin,että ystävämme Juicen tekstin ymmärtämiseen tai muittenkaan mainitsemienne en ole tarvinnut minkäänlaista uskovais hengellistä ajattelua tai näkökulmaa....
marilyn, marilyn,milloin riisut jumpperin...enkä silloinkaan,kun
tekstien ajatus on syvemällä ja vakavammalla pohjalla...ajattelen henkiseltä en hengelliseltä pohjalta,siinä on ero.

Mutta vielä kerran mitä se kansanedustaja itseasiassa haluaa tällä
kirjoituksella sanoa....kun vaaleihinkin on vielä aikaa...vai kunnallisvaaleistako tässä on kysymys?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jaahas, kunnallisvaalikampanja potkaistiin käyntiin.

Onhan se meno perkeleellistä kun yhteiskuntaopin tuntejakin lisättiin. Miettikää nyt eri uskontoja edustavat joutuvat samoilla tunneilla miettimään ja keskustelemaan yhteiskunnastamme.

Uskontoa/elämänkatsomustietoa on vielä 380 tuntia, montakohan tuntia tästä tulisi käyttää Monty pythonin, Leskisen ja Waltarin tulkintoihin. Voiko olla hyvä ihminen, jos ei ymmärrä Leskisen lyriikan suhdetta uskontoon? Ajaako tämän kaltainen lyriikan ymmärtämättömyys arvorappioon.

Alatalon kirjoitus kuvastaa mielestäni hyvin sen, että tämä uskonnonopetus on politiikoille vain haavi äänien haalimiseen. Jos asia oikeasti kiinnostaisi yhteiskunnalliselta kantilta niin kaikille olisi yhteinen uskontojen ja maailmankatsomusten opetus nykyisen omaa uskontoa painottavan ja kultuuritaustan perusteella eriytttävän opetuksen sijaan.

"Päätös on myös askel siihen suuntaan, että uskonnonopetus poistetaan kouluista kokonaan."

Koska yhteiskuntaoppi ja liikunta lisääntyi niin onko se askel siihen suuntaan, että tulevaisuudessa kuoluissamme on ainostaan pesäpalloa ja yhteiskuntaoppia? Pitäisikö opetusuunnilmien kehittäminen lopettaa vaikka maailma ympärillä muuttuu nopeaan tahtiin.

Veikkaan, että ennen uskonnonopetusta maastamme katoaa keskustapuolue.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Veikkoseni,

Mua hirvitti...ikäkö tässä alkaa jo painaa...sanoa asia suoraan ja härskisti...kuten Sinä =) allekirjoitan joka sanan ja kaikki välimerkitkin.Te nuaret vielä uskallatte....=))

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos te oikeasti haluatte tehdä jotain hyvää koulujen ja oppilaiden hyväksi niin ensiarvoisen tärkeätä oli pienentää luokkakokoja, jotka ovat paisuneet aivan liian suureksi. Niin suuria ryhmiä ei yksinkertaisesti pysty tasapuolisesti ja tasokkaasti opettamaan. Tämä säästötoimi lisää koulukiusaamista, eikä varmasti edesauta oppimista.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ryhmäkokojen merkityksestä kyllä samaa mieltä Veikon kanssa, ensiarvoisen tärkeä asia.

Eila Jokimaa

Eivätkö uskonnolliset voi olla materialistisia? Muistaakseni protestanttinen etiikka joka on kapitalismin kehityksen takana tapasi nähdä rikkauden jumalallisena siunauksena ja rikkaat henkilöinä, joille oli taivaspaikka varattuna. Ja mitä tarkoittaakaan sana anekauppa? Oliko se katolinen kirkko, joka salli ihmisten maksaa kirjaimellisesti synneistään niin että mitä rikkaampi olit, sitä enemmän oli varaa tehdä syntiä? Työn ja rikastumisen eetos ei ole pelkästään individualististen hippien ja markkinafundamentalistien tuottamaan, vaan sillä on pohjansa kristillisessä etiikassa. Monet uskovaiset tapaavat kyllä kerskua kristinuskon merkityksellä länsimaiden kulttuuriin, joten en ymmärrä miksi protestanttista kulttuuriperintöä pitäisiä väheksyä mitä tulee kulttuurin materialismiin. Ja kuinka paljon ihmisille pitäisi opettaa lapsellisia uskonnollisia kansantaruja, jotta he pääsisivät eroon materialistisesta arvomaailmastaan? Riittääköhän koulun opetussuunnitelman tuntimäärät siihen lainkaan. Ainakaan nämä tuntimäärät eivät ole saaneet maallistuneita luterilaisia arvostamaan "henkisiä" arvoja eli näillä tuntimäärillä ollaan ilmeisen epäonnistuneita. Ja miksi esimerkiksi uskonnollisin länsimaa USA, jossa kymmenet miljoonat ihmiset luulevat kirjaimellisesti juutalaisten tarun maailmansynnystä olevan totta, niin miksi se on kaikkea muuta kuin ei-materialistinen?

Ukko Makkonen

Mikko Alatalo, olet oikealla asialla. Mietimme juuri samaa tematiikkaa sisareni kanssa tällä viikolla. Uskonto on toiminut, jos ei muuna niin moraalikoodina ja käsitys helvetistä jossa pahat teot tuonpuoleisessa tuomitaan on aivan loistava brändi! En pilaile, olen tosissani: olemme menettäneet tärkeitä asioita maallistumisen myötä:(

Touko Apajalahti

Ja tästäkö johtuu se, että yhteiskunta on nykyään rauhallisempi ja turvallisempi kuin vaikkapa 40 vuotta sitten?

Harri Räsänen

Tässä hieman Juicen rock-lyriikkaa.

"Sua järjestöt kyttää ansoineen,
Sua saarnaajat ajaa satimeen.
Mutta jos otat johtajaks jonkun muun,
Hänen puolestaan joudut sä tappeluun.
Joo, joo.
Enkä vielä kaikkea kertonut oo."

Kuinkahan tätä nyt paremmin ymmärtäisi uskonnon opetuksen avulla?

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

On todella harkitsematonta vähentää kouluista elämänkatsomusopetusta, mutta yhtä harkitsematonta on tehostaa ja vieläpä aikaistaa jo ennestäänkin kohtuutonta ruotsin opetusta. Lähes kaikille turhan ruotsin pakko-opiskelun poistaminen olisi tuonut mahdollisuuden monien tarpeellisten oppiaineitten opetuksen lisäämiseen. Mutta suomenkielisiä nöyryyttävän, turhan, järjettömän ja kohtuuttoman pakkoruotsin poistamisesta Alatalo ei tunnetusti ole alkuunkaan kiinnostunut.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Elämään me tarvitsemme opetusta.
Uskovaiset voivat kotonaan opettaa lapsilleen vaikka mihin uskomista, koska valitettavasti lasten aivopesua ei ole vieläkään kriminalisoitu.

Elämänkatsomustieto sisältäisi kaikkien valtauskontojen historian käsittelyä, eikä vain yhden silmitöntä ihailua.

Olen tähänasti pitänyt edustaja Alataloa harmittomana kansanedustajana, mutta totuus lieneekin toinen, silmälappuiselta uskikseltahan tuo vaikuttaa. Tai haluaa näyttää.

Pakkoruotsista ei Alatalo halua sanoa mitään, lienee kädet sidottu ylemmältä taholta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, sanotaan nyt, että Alatalo on oikealla asialla. Henkistä puolta murskataan aineen tieltä nykypäivän keskustelussa.

Eräs syyllinen siihen on Keskustapuolue, joka kyllä on kymmenyksensä osannut ottaa, ja ehkä ehtoollisessa siitä unohtanut kiittää...

Jos ei ehtoollisessa, niin yleisessä keskustelussa kuitenkin, koska kiitosta ei ole IKINÄ kuultu.

Juice Leskinen, jonka kerran tapasin Koskipuiston kusirännillä, oli erittäin epäkohtelias. Suorastaan vittumainen.

Hänen tuotantonsa kritisoi voimakkaasti luterilaista uskoa,- ja ay-liikettä. Hän kuitenkaan ei koskaan pilkannut uskovaisia, tai Jumalaa.

Ay-liikettä,- ja sen jäseniä, eli suomalaisia tavallisia työntekijöitä hän kylläkin pilkkasi.

Hän oli vaikea, ja vittumainen tyyppi.

Olen varma, että hän oli Jumalaan uskova.......Aivan varma.
Varmuus perustuu hänen tuotantoonsa.

Voisitko Alatalo kommentoida tätä, vaikka luulen, että et voi.

Reijo Kallinen

Uskonnon opetus tulee poistaa kokonaan kouluista. Samoin yliopistosta teologinen tiedekunta tulee poistaa ja siirtää se vaikka kirkkohallinnon alaisuuten. Mitä tiedettä on aihe joka on "uskonto"? Taivaisiin ja helvetteihin uskominen ei ole tiedettä. Kaikista näistä uskonnoista ei ole muuta kuin haittaa nykyihmiselle.
Niin ja kirkko ja valtio on erotettava toisistaan, kuten Norjassa hetki sitten tehtiin.
On nyt syytä kysyä, että onko Alatalo tullut synnin tuntoon? Katumusharjoittelulta tuo itkuvirsi vaikuttaa.

Touko Apajalahti

Miksi Mikko vastustat historian opetuksen ja taideaineiden opetuksen lisäämistä?

Käyttäjän AkiSuihkonen1 kuva
Aki Suihkonen

Ennemmin Monty Pythonin elokuvat auttavat meitä ymmärtämään uskontoa, kuin päinvastoin.

Toimituksen poiminnat